Ми передзвонимо за 5 хвилин
Tekstura Home

Як обрати кухонний стіл

Як вибрати кухонний стіл та відповіді на всі питання
Обідній стіл на кухні – це особливе місце. Тут збираються всі члени сім'ї, щоб не лише поїсти, а й поговорити, тут часто приймають гостей, а багато хто ще й використовують поверхню столу для приготування їжі, якщо кухня зовсім маленька та окремої робочої поверхні не передбачено. Звичайно, вимоги до поверхні столу будуть різними в кожному окремому випадку, і все залежить від основних сценаріїв її використання. Але все ж таки при виборі обіднього столу важливо звертати увагу на його декоративні якості, міцність, довговічність, простоту у догляді. Також важливо враховувати стиль кухні, параметри приміщення та кількість мешканців квартири – всі ці фактори мають величезне значення.

Як обрати розмір кухонного столу?

Стіл повинен бути таким, щоб за ним зручно розміщувалася вся сім'я, але при цьому на кухні залишався ще вільний простір. Фахівці з ергономіки вже давно порахували та вивели формулу зручного столу. Так, на одного сидячого повинно припадати не менше 60 см ширини та 40 см глибини, посередині столу ще має залишатися місце для предметів сервірування, загальних для всіх. Мінімальна ширина обіднього столу становить 80-85 см, а довжина вже підбирається в залежності від того, скільки людей регулярно збиратиметься за столом, і наскільки велика кухня.

Варто відзначити також, що вибирати стіл із шириною більше 105 см, навіть якщо площа кухні дозволяє, не зовсім вдала ідея. За таким столом досить важко спілкуватися, губиться затишок. Але й стіл 70 см також буде незручним для сім'ї, адже місця для сервірування не залишиться.

Вибір розмірів столу залежить від форми. Так, прямокутний стіл із параметрами 150х90 см відмінно підійде для сім'ї з 4-6 осіб, залежно від того, де стоятиме. Для сім'ї до 8 осіб краще вже обирати стіл із параметрами 200х110 см. Якщо стіл круглої форми, то розрахунок йде трохи по-іншому: за найменшим столом з діаметром 100 см відмінно помістяться 4 особи, при діаметрі 120 см - сядуть вже 6 осіб.

При цьому варто враховувати, що має залишатись вільний простір для нормального пересування. Так, стільці повинні відсуватися без будь-яких проблем, не зачіпаючи при цьому інші предмети меблів або техніки. Оптимально, щоб між столом та сусідніми предметами залишалося не менше 1 метра.

Яку форму кухонного стола краще обрати?

Сьогодні обідні столи представлені в основному квадратної, прямокутної, круглої та овальної форми, хоча в деяких дизайнерських колекціях присутні й такі собі варіанти химерної форми, чия зручність – під питанням. Яка ж форма столу зі стандартних краща в кожному окремому випадку? Прямокутний стіл – справжня класика. Він дуже зручний, його можна поставити до стіни або висунути в центр кухні. Більше того, існує маса розкладних, розсувних моделей, столів-трансформерів, які за лічені миті з компактного обіднього столу перетворюються на місце для проведення справжнього бенкету на десяток людей. Квадратні столи – одні з найбільш містких. Крім того, вони дуже економлять простір, підходять для маленьких кухонь. Перебуваючи в кутку, вони стануть відмінним варіантом для сім'ї із двох осіб, а квадратний стіл у центрі з мінімальною довжиною сторони 90 см – це вже відмінний варіант для сім'ї із 4 осіб. Для великих сімей, у розпорядженні яких є містка кухня, підійде квадратний стіл на 8 осіб. Круглий стіл зробить інтер'єр кухні цікавішим, а сам простір – безпечнішим для дітей, адже кутів тут немає. Більше того, за круглим столом може поміститися набагато більше людей, ніж за прямокутним із такою самою площею поверхні. Також у продажу є круглі столи із можливістю трансформуватися. Обідні столи такої форми мають деякі недоліки: їх неможливо присунути до стіни, і вони підходять тільки для невеликих сімей, оскільки стіл, розрахований на 8 осіб, буде таким великим, що за ним буде незручно спілкуватися. Овальні столи мають всі переваги круглих і прямокутних: вони відмінно підходять для великих сімей, зручні, мають чудовий зовнішній вигляд. Також сьогодні популярні напівкруглі столи – непоганий варіант для кухонь із невеликою площею

Який стіл обрати для маленької кухні?

Підсумовуючи все сказане вище, можна відзначити, що для невеликої кухні оптимальний варіант - напівкруглий стіл, де одна сторона - це пряма, яка впритул присувається до стіни. Невеликий круглий стіл - відмінний варіант для маленької сім'ї, яка в повсякденному житті зазвичай не використовує кути столу для сервірування, а значить з'являється можливість заощадити простір на кухні.

Який стіл обрати для великої кухні або великої сім'ї

Для великої кухні можна вибрати практично будь-який варіант обіднього столу, адже ви нічим не обмежені. У просторій кухні чудово виглядатиме місткий стіл - маленький просто загубиться, і виглядатиме недоречно. Найкраще поставити стіл у центрі, але якщо кухня обладнана островом, стіл можна розмістити і ближче до стіни. Для великих кухонь чудово підійдуть довгі прямокутні та овальні столи, які доповнюватимуться відповідними стільцями. Для середніх за площею кухонь підійдуть столи будь-якої форми, а їх розташування залежатиме від інших предметів меблів.

Який матеріал або дерево краще обрати для обіднього стола?

Обідній стіл повинен бути виготовлений з міцного і надійного матеріалу, який стійкий до впливу випадково пролитої вологи, нормально переносить миття. Сьогодні найбільш популярні столи, в яких стільниці виготовлені з таких матеріалів:
1.Дерево. Такі столи найміцніші, довговічніші та надійніші, вони служать десятиліттями, можуть похвалитися відмінним зовнішнім виглядом. Залежно від породи дерева, стільниця може мати різний відтінок та текстуру. Такі столи добре вписуються в традиційний інтер'єр і будуть незамінними на кухні, де вже є дерев'яні предмети меблів.
2.Шпонований МДФ - дуже довговічний матеріал, який за властивостями майже не поступається дереву, а при належному догляді стіл взагалі можна назвати вічним;

КІЛЬКІСТЬ НІЖОК СТОЛА: СКІЛЬКИ КРАЩЕ?

Кількість ніжок біля столу може коливатися у певних межах. Часто при виборі обіднього столу цей параметр недооцінюють, хоча він не менш важливий за матеріал стільниці або розмір столу. Отже, скільки ніжок може бути біля столу, і який варіант кращий?
1. Одна нога як центральна опора – дуже зручний і стійкий варіант. За таким столом зручно сидіти, адже ваші ноги не натикатимуться і не вдарятимуться об ніжки столу.
2. Дві ніжки – це не найзручніший варіант, хоч зовні виглядає досить компактно та затишно. Величезний мінус таких конструкцій – відсутність можливості сидіти по торцях столу, адже ноги просто нема куди діти.
3. Три ноги, як правило, зустрічаються у столах круглої форми. Це досить зручний, функціональний та естетичний варіант;
4. Чотири ноги – класичний варіант, зручність якого, напевно, перевірено кожним із нас, тому коментарі тут зайві.
Обідній стіл – це справжній центр кухні, де збираються всі домочадці та приймають гостей. Це місце має бути затишним та зручним, практичним та довговічним, відповідати приміщенню за стилем та розміром, вміщувати всіх членів сім'ї та гостей. На перший погляд, вибір обіднього столу здається найскладнішим завданням, але насправді все набагато легше: просто потрібно заздалегідь продумати інтер'єр кухні та вимоги до столу, а наші поради допоможуть вам зробити правильний вибір.
Переходь до каталогу та вибері стіл який тобі подобається